Bu yazımızda keşfedildiği günden bugüne kadar geçirdiği serüvenden spesifik çekirdek notaları ve hangi rakımlarda yetiştiğine kadar Etiyopya kahvesine dair birçok bilgiyi sizlerle buluşturuyoruz.
Etiyopya Kahvenin Tarihi
Etiyopya, sadece kahve üretim noktalarından biri değildir; aynı zamanda kahvenin doğduğu yerdir. Bir çobanın keçilerinde artan enerjinin kaynağını bulmaya çalışırken kahve çiçeklerini keşfettiği şu efsaneyi bilirsiniz. İşte bu hikâyeye konu olan yer, Etiyopya’nın Kaffa adı verilen bölgesidir. Bu olay belgelenmemiş olsa da daha öncesinde, yani yaklaşık M.S. 800’lü yıllarda bölgedeki keşişlerin hali hazırda kahve ağacı meyvelerini yediklerini biliyoruz. Ancak bu bitkinin içecek haline gelmesi 1500’lü yılları bulmuştur.
Başlangıçta doğal kahve ormanlarından hasat edilen Etiyopya kahvesi, ihracat ve iç tüketim artınca üretim alanı giderek genişlemiştir. Diğer ülkelere kıyasla küçük toprak sahipleri tarafından üretilen kahve, bugün halen başta Gesha ormanı olmak üzere hem ormandan hem de bu küçük ölçekli üreticilerden çıkıyor. Bu kahvenin en önemli yanı ise iç tüketimin ihracattan daha fazla olması; Etiyopya kahvesinin yarısından fazlası Etiyopya halkı tarafından tüketilir. Etiyopya kahvesi, iç tüketimde olduğu gibi Sidamo, Genika ve Harar olmak üzere üç bölgede üretilen kahve çeşitleriyle de Afrika’nın lideri konumunda.
Etiyopya Kahvesi Özellikleri
Longberry, shortberry ve mocha olmak üzere üç kategoriye ayrılan Etiyopya kahve çekirdeği; lezzet ve boyut açısından farklılık gösteren seçeneklere sahiptir. En yüksek kalite ve boyuta sahip olan longberry, aynı zamanda en değerli çekirdektir. Longberry’den daha küçük boyutlarda olan shortberry Doğu Etiyopya’da üretilen yüksek dereceli çekirdekler iken mochaise yine oldukça değerli olan ve karmaşık notalarıyla dikkat çeken bir kahve çekirdeğidir.